Svexa, det svenskledda företaget inom träningsoptimering tar in investering från Yamaha, Navigio och Black Lab Sports för att accelerera tillväxt

 

Stockholm – Menlo Park, USA – Gdansk, Polen. 16 mars, 2022

Svexa (Silicon Valley Exercise Analytics), ett innovativt företag för träningsoptimering, tillkännagav idag en investeringsrunda på 27 miljoner ledd av Yamaha Ventures. Tillskottet ska användas för att accelerera utvecklingen och lanseringen av nya analys- och rekommendationsverktyg för sport- och hälsomarknaderna i USA, Europa och Asien.

 

Svexas algoritmer, mikrotjänster och intelligensplattform (en kombination av artificiell och
mänsklig intelligens) gör det möjligt för olika typer av sports tech-företag att ge sina kunder bättre insikter och individanpassade rekommendationer. Dessutom kan de användas av idrottare och sportorganisationer för att optimera de aktivas träningsscheman, minska risken för skador, och förbättra prestationen. Svexas team är världsledande inom området att utveckla algoritmer och skalbara insikter för idrottsfysiologi och mänsklig prestation. Flera har nära koppling till svenska universitet, och många teammedlemmar har decennier av erfarenhet av att arbeta med idrottare i världsklass inom en mängd olika sporter.

 

Yamaha Motor Ventures leder investeringsrundan, med ytterligare tillskott från amerikanska Black Lab Sports och svenska Navigio Capital. Förutom finansiella medel bidrar alla tre investerare med lång erfarenhet och kompletterande kompetenser.

 

För mer information om svexa, besök www.svexa.com.

 

 

“Svexa är helt i linje med Yamaha Motor Ventures långsiktiga vision om att förbättra och optimera människors möjligheter och prestation, och passar dessutom vår djupa passion för idrott. Deras innovativa lösningar hanterar en snabbt växande utmaning inom sports tech och hela prestations- och hälsosektorn, nämligen att effektivt integrera data och ta fram praktiskt relevanta insikter”, säger Timo Kilp på Yamaha Motor Ventures. “Vi ser stor potential för svexa att bli den världsledande plattformen inom träningsintelligens, och är glada över att arbeta nära deras exceptionella team med att stödja skalningen av teknologin.”

 

 

Peter Westford och Fredrik Hemviken på Navigio Capital tillägger:

“Vi har följt svexa i ett antal år och imponeras över att teamet levererat på allt de sagt att de skall göra när det gäller utveckling av såväl produkten som företaget. Alla de personliga och nationella rekord som slagits av elitidrottare som använder svexa ett bevis på vad företaget kan åstadkomma. När vi investerar i ett bolag är det alltid människorna bakom, deras fokus och företagskultur som ligger till grund för bedömningen. I detta fall imponeras vi av människorna bakom svexa, deras tydliga fokus på att bygga ett fantastiskt företag som gör skillnad och den kultur som vi uppfattar som en kombination av ambitiöst entreprenöriell kombinerat med en passion för att göra bättre och utmana gamla konventioner”

 

Svexa grundades 2018 och har idag kontor i USA, Sverige och Polen. Kunderna är spridda över hela världen och inkluderar sportorganisationer från både uthållighets- och lagsporter, såväl som hårdvaru- och mjukvaruföretag, till exempel styrketräningsmaskiner för hemmabruk, pulsmätare, och plattformar för träning och motionslopp. Flera ledande positioner och mycket av utvecklingen finns i Sverige, och med nära koppling till akademisk forskning. Gustav Notander, Affärsutvecklingscoach på KTH Innovation, har sett utvecklingen från början:

”Jag var med som bollplank kring alla praktiska frågor när svexa började ta de första stegen mot att bli ett företag och såg redan från början den stora potentialen. Tillämpning av avancerad teknik för förbättrad hälsa och ökad prestation inom idrott och träning är ett väldigt spännande område där Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet ligger långt framme och svexa är ett lysande exempel på detta! Det är också ett lysande exempel på värdet av det innovationssamarbete som finns mellan KTH Innovation och GIH. Det ska bli mycket spännande att följa svexas resa framåt efter denna investering!”

 

Svexa började arbeta med Europeiska professionella fotbollslag, sedan svenska landslagssimmare, och har expanderat till andra sporter som löpning, triathlon, cykling, längdskidåkning, baseball och cricket, och även utökat räckvidden från elitidrottare till motionärer på alla nivåer. Användningsområdet breddas kontinuerligt och samma system kan användas för till exempel militär träning, hälsokliniker, företagshälsoprogram, och allmänt välbefinnande.

 

 

Stina Lundgren Högbom, svexa’s Director of Sports Technology & Innovation förklarar:

“Området sportstech i allmänhet, och intelligenta system i synnerhet, växer extremt snabbt. Svexa’s kombination av kunskap inom träningsfysiologi, teknologi och artificiell intelligens, samt förståelse för idrottares och tränares praktiska situation, gör att vi kan gå längre och djupare än typisk dataanalys. Det innebär att vi kan skapa genuint individualiserade rekommendationer – i ett skalbart system. Med den här investeringen kommer vi snabbare att kunna sprida vår expertis till ett bredare spektrum av användare inom sport och hälsa.”

 

Navigio är en unik partner att få ombord som delägare. Bolaget arbetar med att öka konkurrenskraft, tillväxt, lönsamhet och nöjdhet hos såväl kunder som medarbetare. De gör det genom en unik tjänstemix av strategi och organisationsdesign kombinerat med datadriven psykometri, executive search och utveckling av ledare och ledningsgrupper. De har stöttat flera stora nordiska techbolag från tidigt i deras utveckling, till global expansion. Sedan 2019 investerar Navigio genom investmentbolaget Navigio Capital i tillväxtbolag som de stöttar med sin förmåga att frigöra kraft som skapar tillväxt.

“Vi möter och har utvärderar hundratals företag sedan vi startade Navigio Capital och vi bedömer att svexas kultur, vetenskap och team gör det möjligt för dem att verkligen förändra hela området för individanpassning och optimering inom både sport och fysisk aktivitet för hela befolkningen. VI ser fram emot att vara en långsiktig värdeskapande partner och delägare på svexas utvecklingsresa” avslutar Peter Westford, VD på Navigio.

 

Om Yamaha Motor Ventures

 

Yamaha Motor Ventures är ett helägt dotterbolag till Yamaha Motor Co., Ltd. (YMC). Yamaha Motor Ventures, som grundades 2015 för att stödja YMC:s långsiktiga mål att göra affärer som bidrar till samhället, förvaltar Yamaha Motor Exploratory Fund, en investeringsfond på 100 miljoner USD med en 10-årig livscykel fokuserad på seed till Series B-investeringar. Yamaha Motor Ventures har sitt huvudkontor i innovationens hem, Silicon Valley, Kalifornien, och erbjuder en mängd affärsutvecklingsresurser till nystartade företag för att driva innovation framåt inom områdena mobilitet, hållbarhet, robotik, mat och jordbruk, hälsa och välbefinnande, samt flyg.

 

För mer information besök  www.yamahamotor.vc
 

Om Black Lab Sports

 

Black Lab är på en passionerad strävan efter att skapa framtiden, leva ett meningsfullt liv, och att ge alla omkring sig gränslösa möjligheter. De är ett riskkapitalföretag som investerar i så kallade “Thinker Doers”, dvs. kreativa människor, som alltid är öppna för nya idéer, kan förändra och förbättra hur saker görs, och samtidigt har förmågan att utföra handlingen och genomföra projektet. De hjälper teknikföretag att växa och investerar i företag som frigör mänsklig potential – sinne, kropp och energi. För att få ut dessa teknologier på marknaden byggde Black Lab ett innovationsnav och en plattform i gränslandet mellan affärer, kreativitet, och prestation. Black Labs huvudkontor, i hjärtat av Boulder, CO, är centrerat kring tanken att frigöra fantastiska innovationer, bygga kontakter, och utföra meningsfullt arbete.

 

För mer information besök https://www.blacklabsports.com/

 

Om Navigio

 

Navigio betyder Den som vägleder. Navigio är ett av de ledande nordiska konsultföretagen för att skapa tillväxt, lönsamhet och kundnöjdhet. Navigio skapar värde genom strategi- och organisationsdesign kombinerat med datadriven psykometri, executive search och utveckling av ledare och ledningsgrupper. Vår vision är att frigöra full potential – För såväl företag som individer. Vårt vision, Full Potential Unleashed, guidar och stödjer oss i det arbete vi gör. Det styr oss också i vårt engagemang för samhället. Sedan 2019 investerar Navigio genom investmentbolaget Navigio Capital i tillväxtbolag som vi stöttar med vår förmåga att frigöra kraft om skapar värdeutveckling.

 

För mer information besök https://navigio.eu/

 

För mer information om investering och de inblandade företagen, vänligen kontakta:

 

Stina Lundgren Högbom
Svexa – Europe
stina@svexa.com
+46 79-023 23 23

 

Darren Montgomery
Svexa – North America
darren@svexa.com
+1 (206) 7990938